top of page
designer Richard Scott

Richard Scott

De in Groot-Brittannië geboren kunstenaar Richard Scott behoeft weinig introductie. Gezien zijn groeiende populariteit op de Zuid-Afrikaanse en internationale kunstmarkt de afgelopen tien jaar, is hij in de beste zin van het woord een begrip geworden.

Richards werk, gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika, is kleurrijk en figuratief en portretteert voornamelijk vrouwelijke halfnaakten in een verscheidenheid aan speelse houdingen, afgezien van zijn andere vaste favorieten zoals bomen en dieren. Deze afbeeldingen worden in dikke, monochrome kleuren op grote oppervlakken aangebracht, gehuld in opvallende zwarte contouren. De werken stralen een kwaliteit uit die nogal moeilijk te vatten is: ze bevatten elementen van de cartoon, maar bevatten ook kenmerken van naïeve kunst.

Scott gaat zijn eigen, eerlijke weg en doet wat hij stimulerend vindt: het ontdekken van de bonus van een dankbaar publiek. Hij vindt dat zijn eigenzinnige stijl aansluit bij de huidige beeld- en mediacultuur en daarmee een betekenisvolle bijdrage levert aan het hedendaagse kunstdiscours.

Scott herhaalt echter dat het eindproduct niet met voorbedachten rade of intellectueel is. Nadat hij zijn stempel heeft gedrukt op de lokale en internationale kunstscène, ervaart hij nu een groter gevoel van vrijheid en vertrouwen, waardoor hij alternatieve manieren kan verkennen om met zijn medium om te gaan.

Hier hebben we een zelfopgeleide kunstenaar met een missie, wiens schilderijen de kijkers altijd op hun spoor houden. Bezoekers uit België, Duitsland, Italië en daarbuiten zijn er trots op Richard Scott in hun collecties op te nemen, wat de enthousiaste aanhang via internet verklaart. Het lijkt erop dat de sterren voor Scott een prachtige rit naar de top voorspellen.

bottom of page